L.O.V.E. B.E.G.I.N

L.O.V.E. B.E.G.I.N

Sunday 29 July 2012

::rEsEpi CoSlOw n MaShEd PoTaTo::

hi semua...
hehe..lame rasenye x update blog...nsb ade en suami yg rajin mengupdate.(luv u dear..=)..)... entah kenapa skrg aku suke carik resepi kt blogger2 masakan ni..bukan ape..sje nk tambah ilmu tntang masakan n boleh try buat utk suami terchenta nnt..cehhh...hehe..
da lme aku cri resepi ni sbnarnye...nk try buat mashed potato n coslow...sdpnye...nyum2...aku blm try buat lg...cuma nk letak resepi jek kt sini..nnt once aku da try buat aku ltk gmbr ya..
maklumla mak buyong ni asik pk makan2 jek..adoiii..layan jela yek resepi ni...hehe..silaknnn..



RESEPI COSLOW:


Bahan-bahan ( untuk 4 orang )

2 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
1 cawan carrot yang dipotong halus2
1/2 cawan mayonis - @ ikut masing2 nak banyak atau sikit pun boleh
5 sudu besar susu segar
sedikit garam

Cara-cara

Potong halus2 kobis bulat dan carrot, basuh dan tos kan.
              
Campurkan dengan mayonis, susu segar dan sedikit garam.

Gaul sebati dan simpan dalam peti ais dalam 1-2 jam, kemudian boleh dimakan.


resepi ni aku amek dkt SINI...boleh la korang try nnt sbb nmpk sebijik cm kfc punye...



RESEPI MASHED POTATO:
Mashed Potatoes @ Kentang Putar
Bahan-bahannya:
8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.

Gravy @ Sos
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung
2 cube ayam maggie
lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.
nnt aku paste link blogger tu kt sini..tenet problem..xdpt nk paste..




No comments:

Post a Comment