L.O.V.E. B.E.G.I.N

L.O.V.E. B.E.G.I.N

Thursday, 6 December 2012

Keperluan Baby n Ummi

Assalamualaikum...
Apa kbr semua...lama x tulis entry...entry kali ni nak share keperluan bby n ummi...ni 2 nd bby, so dah ada pengalaman lah sikit...so kami prepare yg PRATIKAL yg kami nk guna aje...sbb masa nuha dulu, prepare mcm mcm...ada yg  TAK guna  pun sbb tlebih EXCITED....so siapa yg nak tgk as a quideline boleh lah...Tapi kami percaya parent kat luar sana, ada checklist masing masing..



Pakaian
1. Baju lengan panjang +  seluar – 14 pasang  DONE
2. Baju lengan pendek + seluar -8 pasangDONE
3.Tuala – 6 helai DONE
4.Mitten + Booties – 17 pasang DONE
5. Barut – 20 helai DONE
6. Blanket/ Bedung – 8 helai DONE
7. Napkin – 10 helai DONE
8. Sapu tangan – 4 helai DONE
9. Bib – 3 helai DONE
10. Baby hat – 2 DONE
11. Headband – 1 (wlpn nuha punya ada byk, ummi ttp nk yg baru) DONE

* ada lg baju yg hamper nuha dpt belum guna, ada yg beli siap ada tanda harga lum guna..jawabnya adik baby lah guna.
*  bab pakaian / barut n etc kami beli byk skt sbb takut tak sempat cuci + hujan...ikut pengalaman masa nuha dulu.

Toiletries
1. Baby bath  ( guna bila bby 6 month n above) DONE
2. Baby shampoo (guna bila bby 6 month n above) DONE
3. Baby oil DONE
4. Tab mandi DONE
5. Alas tab mandi DONE
6. Hanger baju baby DONE
7. Hanger bulat utk mitten botties DONE 

  * doc kata kulit bby masih sensitif..kami ni pun x guna apa apa utuk mandikan bby..just air aje...dah 6 bulan n above baru guna 

Healthcare
1.Baby wipes – 4 DONE
2.Cooton wool – 2 packet DONE
3. Cooton buds- 1 balang DONE
4. Ketik kuku - 1 DONE
4. Thermometer – 1 ( ada, tapi batery dh x ada atau dah rosak..kena check ni)
5. Sabun basuh baju bby (serbuk) DONE
6. Sabun basuh baju bby (yg liquid—amway punya yg sedap bau.)DONE
7.Iodin – 1 botol (wlpn dpt dari hospital n KKK tapi takut x cukup) BELUM
8. Minyak Telon (minyak ni lebih sesuai utk bby) DONE
9. Minyak Yuu Yee ( panas minyak ni,…kalau bby dh besar ok) DONE

Bedding
1. Bantal Baby – 2 set DONE
2. Sarung bantal – 2 set DONE
3. Tilam -2 (utk bby coat n utk tilam dkt bawah) DONE
4. Baby coat DONE
5. Masquito net – 2 set (utk bby coat n yg mcm tudung saji tu) DONE
6.Comforter set – 2 set DONE

Travelling
1. Carrier – 1 DONE
2. Stroller – 1 DONE
3. Baby car seat – 1 (nuha x pernah ddk car seat…adik bby kena ) DONE
4. Nursery beg – 2 DONE

* Kalau tgk stroller mmg MENGILA kot...tapi pilih ikut budget..semurah RM 100 hingga semahal RM 3000-RM 5000 ..
Nappies
1. Pampers new born – 3 (kami x pakai cd, sbb malas nk cuci) DONE
2. Nappy rash  cream – 2  (ada byk brad but kami suka guna dropolene) DONE


Keperluan Menyusu
1. Botol susu – 1 (beli yg baru wlpn nuha punya ada 5 atau lebih, ummi kata nk yg peristaltic) DONE
2. Botol storage  2 oz – 200 botol (hrp boleh penuh mcm zaman nuha),…kena pump byk2 ni ummi. DONE
3. Car warmer – 1 DONE
4. Breast pump – 1 (masih elok, brand Mandela freestyle yg flexible)…tq my friend razi yg belikan dulu DONE
5.Sterlizing set – 1 DONE
6. Beg menyusu – 2 DONE
7. Ice Pax – 2 DONE
8. Box ais utuk travel bawa susu – 1 BELUM
9. Breast pad – 1 DONE
10.Plastik group pack susu – 3 DONE
11. Cream coco butter DONE
12. Peti sejuk frezer beku -1 ( sbb dulu peti ais dkt rumah sampai x ada ruang nk simpan ikan) BELUM
13. Set penyimpan botol susu ( yg bertutup lebih baik) DONE

Keperluan tanam uri
1. Periuk tanah DONE
2. Kain cotton putih DONE
Keperluan Berpantang  (ummi)
1.Bengkung – 1 DONE
2.Kain Batik- 5 DONE
3. Skirt labuh lembut – 4 DONE
4. Set bersalin moden – 1 set (beli dari hospital an nur, wlpn byk brand dkt luar, doc suggest brand amway DONE
5.Set bersalin tradisonal – 1 set ( from bidan kg dari muar---ibu yg urusan ini..tq ibu) DONE
6. Batu tungku -1 DONE
7. Lada hitam – DONE
8. Jintan hitam. DONE
9. Halia biasa --dah bersalin baru beli
10. Halia bara--dah bersalin baru beli
11. Kapur sirih DONE
12. Limau nipis--dh bersalin baru beli
13. Telur ayam kg ( ibu juga yg order ni, tq ibu….jgn x mkana ya ummi)- dh bersalin baru beli
14. Pil Daflon (betul kot nama dia, utuk lawaskan nk buang air besar) BELUM
15. Nursing cover (dulu dh ada, tapi kurang pratikal sgt...nk beli yg senang nk sarung) DONE
16. Stokin - 3 pasang  DONE



Barang2 mcm byk yg dah DONE...tapi NAMA baby...alamak..baru ada satu aje nama yg dh di listkan,....Baby kami insyallah gurl...ada kawan nuha nk main masak2 n anak patung..so happy for her...kami nk kekalkan nama depan n belakang...Irish Nuha Sofea....n adiknya nanti Irish XXX Sofea....so  by next week kena finalised nama pulak... ok lah..nnt sambung di lain entry....bye...assalamualaikum...


Thursday, 29 November 2012

::only allah swt knows::

assalamualaikum semua..
diam tak diam da 34weeks dah aku...wow 6weeks to go...cptnye mase berlalu...
preggy kali ni rasenye berbeza sgt dgn nuha dlu..
ok ape yang lainnye..perut tetap mmbesar jgk kan...hee..bab perut tu mmg same...tp bab pembawakan kali nih...fuhhh..(ok jgn mengeluh...try to control ok)..hurmmm
just nk share tp bukan mengeluh tau..hehehe
ape yg boleh aku katakan setiap anak lain pembawakan nye...
kdg2 kite kate dlu time preggy first one x mcm ni pun.n bla bla bla....
same goes to me..totally different..
my cute lil baby ni sgt la aktif...x kira siang atau pn mlm( smbil pegang perot sbb tahan tendangan die....huhuhuhu...kan aku dah kate dia aktif bangat)....kalau dulu time nuha siap ketuk2 perut suruh nuha gerak...skrg x pyh..kalau kt klinik govt die ade bg satu kertas carta utk kte tick pergerakan anak xleh kurang da 10kali sehari..skrg rsenye lbh dr tu die grk..comell sgt ank ummi ni slalu teman ummi...(heheh)
hurm...bgs ke x bgs baby aktif ni?..bgs jek kan..cume ummi die la x bpe nk thn dek siku die yg tajam tuh..heee...tp xpe..its amazing..sbb aku diberi peluang oleh ALLAH swt utk rase nikmat ni...alhamdulillah....
bile da bersalin confirm rindu dgn flying kick die dlm perot ni..hehe
aku rse preggy kali ni aku sgt x larat..jalan pon da mcm penguin...even perut x bsr sgt..tp rse cm berat sgt bw perut..kalau grk laju sket mula lah kaki nk cram lah, perut rse senak lah..n so on..fuhhh(eh ni bukan mengeluh tau...cuma ckp jek..weee)
aku slalu ckp kt hubby..rsenye preggy kali ni bersalin awl kot..so by 36week aku akn get ready jek...even nk travel pn da x lrt sgt...x mcm time nuha dlu...da cukup bulan pn redah jek lg...jalan pn laju jek..akak aku kate kalo da ckup bulan akn rase cm buah tembikai kt bwh..tp time nuha aku kate x rse cmtu pn...but now..hamekkk...kan da mula rse..hehe..bersabarlah yek..xpe..Allah bg besar pahalanya...
papepn hanya Allah swt jek tau bile masa dan ketikanya baby akn keluar..no one know even doc...
papepn aku berserah sahaja pd yg esa...segala ketentuannye...moga aku dipermudahkn utk
bersalin..dan yg paling penting...BE STRONG UMMI!!!
moga aku kuat semngat n igt jgn stress....just go with the flow...and always think positive...(ayuh tarik sume cas2 positif n stop think negative...that is my 'AZAM)'


ok dear...hav to stop here...

wassalam..peace..=)


Wednesday, 7 November 2012

::Pre natal VS Post natal::

Assalamualaikum semua...

entry aku hr ni nk cerita pasal prenatal VS postnatal...n nk share my own experience...
selalunye org akan bercerita tentang pre natal shja iaitu persediaan sebelum bersalin..
aku fhm tahap exited utk menerima org baru mengatasi segalanya...same goes with me...mmg x sbr nk dpt baby...
ok kite tgk dlu ape yg perlu kite prepare sblum bersalin/sblum menerima kelahiran baby comell..
ni antara persediaan2 sebelum bersalin yg selalu bakal ibu2 akn bincangkn termasuk aku..hehe:

1).pemilihan hospital utk bersalin (private atau govt).
2)brg2 keperluan bayi (baju, stroller, car seat, baby cot, dll)
3)brg2 keperluan ibu utk berpantang
4)kelas push2 (kelas persediaan bersalin dan teknik berkesan ketika contraction)
"kelas ni sgt bgs utk bakal ibu"
5)perbincangan tentang sakit tak nk bersalin(huhu..aku ler tu yg suke sgt tnye..hee)
6)jantina bayi
7)cara2 nk handle baby baru lahir
8)booking makcik urut
dan byk lg...


aku tak nafikan kegembiraan nk meyambut org baru mmg terasa...tambah2 lg anak sulung...segala persiapan akn dibuat awl..x sbr nk menanti kelahiran si comel tu kan..

TAPI....jarang org menceritakan life sebenar selepas bersalin(POST NATAL)...
..hehe..sebenarnya persediaan MENTALLY sebelum bersalin n selepas bersalin adalah amat penting..n somehow byk perkara yg x expect berlaku...

ape yg blh aku kongsikan disini, aku mmg x sabar nk bersalin, since due aku mase tu 2nd hari raya...tp aku bersalin 41week...alhamdulillah sumenye selamat..tp mcm aku kata, aku sendiri pun x prepare mentally utk mengahadapi post natal..sbb aku rsa, mgkin semuanya mudah, bg baby minum susu n die akn tidur, and aku pn expect susu akan keluar lps baby hisap.. dan xrse ape2 masalah akn berlaku...
tp ape yg berlaku...jeng jeng jeng...

hehe...jgn takut ya...aku cuma nk share aje..
bab lps bersalin ni alhamdulillah..kalau bersalin normal..insyaallah ok..sakit lps bersalin tu rasenye blh tahan..cuma kalau nk buang air mmg la trauma siktt rasenye (tp korang boleh cri pil utk lawas buang air dkt farmasi)..

tp bab breastfeeding ni mmg aku surrender laaaa pada mulaanya....
pengalaman aku...first three day,susu aku x keluar,mmg aku ade bace yg susu awl kite jek yg akn keluar dulu iaitu dipanggil sebagai colustrum, n pttnye baby mmg cukup dgn ape yg ada pd kite...tp entahla..nuha ngs mase tu..mcm x kenyang gayenye...aku try pump jgk..tp hampa sbb msih sikit jek colustrum yg keluar...aku keep on jgk bg baby hisap supaya die blh rangsang susu utk keluar..tp baby hisap punyela kuat, smpai luka kt kwsan tu,.mmg sakit yang amat bile baby nk menyusu...
mmg mula2 tahan jek, tp lama2 nangis jugak aku dibuatnya....stress sgt bile baby nk susu..n susu xkeluar sgt wktu tu..ade petua org tua kata sapu air susu kita dkt tmpt luka tu utk cpt baik, tp alhamdulillah ade kakak ofis aku dlu sugest  beli krim purelan utk sapu kt kwsn yg luka tu, n its safe for baby...jd bila baby hisap xla sakit sgt..tq k.ira..;)...

DAY 3 aku dah start mengurut...alhamdulillah susu dah byk keluar lps mengurut...tp lps susu da keluar, lain pulak masalah yg dtg, aku cuma blh susukn baby guna sebelah breast aje...sbb yg sebelah ni tersumbat n baby x blh nk hisap..jumpe doc, n doc bg antibiotik, utk hlgkan kuman, aku tuam jgk kt rumah...tp still tersumbat jgk..sedihnye rase..rasenye dkt 2weeks jgk baru baik..bile dah elok, susu dah xde, bile perah pn dpt 1oz jek..ujian Allah lg...xpelah aku redha...jd dgn berbekalkan sebelah jek, dpt aku susukan n buat stok utk nuha...alhamdulillah...

mase berlaku luka n crack tu, mmg sgt3 STRESS..dgn emosi lps pantang yg kurg stabil, pendapat org yg mcm2, mula lah aku yg bercita2 tggi nk full BF my baby smpai 2years nk dibatalkan..tp aku igt balik..mse aku pegi talk dari susu ibu.com dlu, ramai kakak2 yg share mmg mencabar sgt2 nk bg full bf ni..mcm2 akn rse..dlu aku x percaya..tp bila dah rse sendiri bru faham..kite x akn percaya selagi kite x rasainye...ia bukan sesuatu yg mudah...kene kuat semangat sgt2,.kena berkorban masa dan tenaga..tp apepun, kasih ibu pada seorang anak, ape pn dugaan dan liku2 yg dtg akn ditempuhi jugak...seriously..wah ayattt gitu kan

day by day, weeks by weeks, month to month,
alhamdulillah..aku da blh adapt da..dgn keadaan dan kehadiran baby baru...
dan semuanya berjalan lancar..
alhamdulillah, aku dpt susukn nuha smpai 9bulan..wlaupn x dpt 2tahun xpelah..at least aku da try utk bg yg terbaik pd nuha..
sbb start jek aku pregnant, susu da mula kurang, bdn da mula x sht..
bermula la episod nuha kena minum susu lembu...
ha time nk pilih susu pn mcm2 jgk likunye..
nnt aku sambung pd entry yg lain yek...

oklah, smpai sini jek..
hrp ianye membantu..mcm aku kata...byk perkara yg kite x expect akn berlaku..
tp apepn kite boleh berdoa pd yg esa...minta segalanya dipermudhkan..
DIA kan maha mengasihi...
ape pn ujian yg dtg, hrp bakal2 ibu ni tabah dan sabar menempuhnya..(sbb Allah tahu kita mampu mengahadapinya, sbb tu die uji kite...n supaya kite lbh dkt pdNYA)..wallahualam..
pada wanita2 yg bkl mnjadi ibu x lme lg,
selamat berpantang...=)

peace..
wassalam...=)


Friday, 28 September 2012

:: DuiT RaYA::

Assalamualaikum...
kali ni, nak cite pasal duit raya....menjadi trend org sekarang yg menziarahi saudara mara atau saudara mara pasti akan mendapat/ memberi duit raya....it same goes to my lil princess nuha...tapi aku selalu ckp dkt nuha, yg kita gi jalan rumah org bukan nak duit raya, nk bermaaf maafan dan merapatkan siratulrahim...wlpn dia masih kecil, harap2 dia akan faham nanti bila besar...aku akan sentiasa ckp kat dia tiap tiap tahun masa raya...tapi org dh nak bagi, kita ambil dan ckplah terima kasih...

Terima kasih byk2 kpd yg bagi duit raya dkt nuha,...semoga Allah murahkan rezeki mereka...kira byk jugak nuha dpt duit raya...total RM 1,040....aku pun tak pernah dpt duit raya byk mcm ni zaman2 kanak2...murah rezeki nuha...alhamdulillah...

kami berdua, decide bukankan Akaun Tabung Haji untuk nuha, dan daftarkan haji sekali untuk nuha..nak daftar haji kan kena ada RM 1,300 dlm akaun, so terpaksa lah walid topupkan utk nuha...nanti bayar balik ya nuha...hehehehehe...so jika ada umur panjang, nuha akan ke Mekah tahun 2052, ketika itu umurnya 41 tahun..now, "Q" utk ke Mekah, 40 tahun lagi siapa yg daftar tahun 2012...

Kepada kat luar sana, if ada duit anak2, rasanya baik kita bukakan akaun Tabung Haji dan daftarkan utk dia sekali...nanti giliran nk ke Mekah dah ada..kalau dah besar baru nak bukak n daftar, dah tua  baru dapat giliran ke Mekah (kalau nk gi ikut tabung haji)..kalau ikut swasta, anytime pun boleh kan...

dulu, mak ayah kita, tak tahu dan mungkin tak ada kemampuan utuk buat utk kita...so pada parents 
"zaman mellenium" boleh buat apa yg parent kita tak buat utuk kita dulu...sekadar berkongsi...just pendapat...jika anda fikir baik, boleh buat, jika tidak abaikan pendapat saya ni...
wassalam..

Monday, 24 September 2012

::BaCk to ScHoOl::

assalamualaikum...

hehe..lamenye rase aku x update blog ni...rse sejak bulan puasa, smpai dah raye pon, n dah hbs raye pn...al maklumlah..bz teramat dgn study, anak dan persiapan raya hr tu...after hbs raye, sem bru pn dah bermula...bz pulak dgn preparation utk siapkn proposal dll...

dan alhamdulillah, semalam, 24 sept, aku dah pn present proposal aku utk first stage..maybe akn ade 2nd stage, dan seterusnya...harap aku dpt buat yg lebih baik lg...
mmg sgt dugaan a day before aku nk present, aku kene food poisoning...muntah2 smpai 6 kali..n mmg x boleh nk mkn ape2 sbb lps mkn jek aku akn muntah...mmg melepek sgt..terbaring jek satu hr...Xlaratnye hnya allah jek yg tau...x dpt nk prepare sgt for that presentation..ya Allah..mmg ujian sgt utk aku...
jd aku x expect much mse aku present smlm..since aku rse mmg aku x prepare sgt..ralat jgk..sbb rse boleh buat dgn lebih baik lg...
tp xpela..mungkin ade hikmahnye...at least dpt feedback dr panel2, so dpt la aku idea ape yg perlu aku tambah dan ape yg bermain di fikiran mereka psl topic aku ni kan..

tp apepn aku bersyukur sgt sbb Allah bg aku suami yg sgt2 membantu dan memahami...n aku dpt sorg lg supervisor utk supervise aku..He is DR andrew...alhamdulillah..die sgt membantu...tq very much...


hurmmm...smpai sini jek cerita kembali ke sekolah aku ni..so far ape yg aku hjtkan utk defend proposal lps raye allah lorongkan..alhamdulillah...

=)

sekiannn....

Tuesday, 18 September 2012

::Menyepi::

assalamualaikum..semua....
LAMA sunnguh kami MENYEPI dari  blog ini...
ini kerana:

1. Ramadhan....kami sibuk dengan study n puasa n etc...kononnya....harapnya segala amalan kita masa ramdhan akan di terima Allah SWT..dan semoga bertemu lagi dengan ramdhan tahun lepas..

2. Raya...tahun ni 1st raya dengan nuha...n meriah lah sikit...rasanya semua org ada kenangan2 manis masa raya tahun ni...minta maaf ya kalau ada salah n silap kami sekelurga dengan anda semua...maafkan org n berlapang dada lah kita semua...

3. After raya.....sibuk dengan study semula (ya kot) n jemputan weeding, open house, majlis aqiqah, kenduri org gi haji n etc...

4. Birthday Nuha.....buat skt persiapan birthday nuha....busy dok tgk2 web n etc,,,,ala kami sambut birthday nuha dkt school aje..just simple birthday party...nuha pun kecik lg, x faham sgt lagi....kejap aje anak ummi n walid dah setahun...

So, now kami berdua nk fokus on our thesis....
Yg buat lebih semengat ni, sbb our "lil baby" yg dlm peroot nur shafika, dah masuk 24 week (6 months)...semalam buat 3D scan..aduyai comel n manja sgt bby dlm peroot....wlpn this is 2nd baby...still excited sgt...semoga bby membesar dengan sihat ya...lagi 16 week kita jumpa yg sayang...
take care semua...jumpa di lain entry,,,,

Sunday, 29 July 2012

::rEsEpi CoSlOw n MaShEd PoTaTo::

hi semua...
hehe..lame rasenye x update blog...nsb ade en suami yg rajin mengupdate.(luv u dear..=)..)... entah kenapa skrg aku suke carik resepi kt blogger2 masakan ni..bukan ape..sje nk tambah ilmu tntang masakan n boleh try buat utk suami terchenta nnt..cehhh...hehe..
da lme aku cri resepi ni sbnarnye...nk try buat mashed potato n coslow...sdpnye...nyum2...aku blm try buat lg...cuma nk letak resepi jek kt sini..nnt once aku da try buat aku ltk gmbr ya..
maklumla mak buyong ni asik pk makan2 jek..adoiii..layan jela yek resepi ni...hehe..silaknnn..



RESEPI COSLOW:


Bahan-bahan ( untuk 4 orang )

2 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
1 cawan carrot yang dipotong halus2
1/2 cawan mayonis - @ ikut masing2 nak banyak atau sikit pun boleh
5 sudu besar susu segar
sedikit garam

Cara-cara

Potong halus2 kobis bulat dan carrot, basuh dan tos kan.
              
Campurkan dengan mayonis, susu segar dan sedikit garam.

Gaul sebati dan simpan dalam peti ais dalam 1-2 jam, kemudian boleh dimakan.


resepi ni aku amek dkt SINI...boleh la korang try nnt sbb nmpk sebijik cm kfc punye...



RESEPI MASHED POTATO:
Mashed Potatoes @ Kentang Putar
Bahan-bahannya:
8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.

Gravy @ Sos
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung
2 cube ayam maggie
lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.
nnt aku paste link blogger tu kt sini..tenet problem..xdpt nk paste..




:: Dr Fatimah::

Assalamualaikum...
Salam ramadhan..at day 10..entry hari ni , nk cite pasal Dr Fatimah, Doktor O & G, Hospital Pakar An Nur, Bandar Baru Bangi...perkenalan kami bermula masa my wife pregantkan our 1st baby, nuha...sblm check up dkt situ, MCM MCM pandangan yg kami dengar, kami baca dkt blog2 pasal Dr Fatimah..ada yg postitif dan ada yg negatif....then, kami pun decide buat 1st checkup, then tgk mcm mana.,...my 1st impression during 1st check up, kira ok...orgnya baik, very profesional, good islamic knowledge, ethic orgnya n etc...kira ok lah...but pengenalan pertama, blm mengenali sepenuhnya...hinggalah ke checkup yg ke 9, 10, 11 n etc..(x ingat berapa kali checkup)...lebih 10 kali lah..heheheh..relationship kami berjalan dengan baik..kami sgt selesa dgn dr fatimah,...semua soalan2 kami terjawab when meet her...dia pun byk bagi advice tentang kandungan, tanggungjawab suami, isteri terhadap anak,  dan lain lain...rasa mcm mak mak kita ...Dr Fatimah, memang sgt teruja orgnya bila tgk baby dpt perut, diakan kata,,chomelnya baby, sweetnya baby n etc....dia sgt passion dgn kerja dia...hinggalah hari wife nak bersalin dkt labor room....Dr Fatimah, sgt ok n sgt supportive....kami bertuah melalui pengalaman itu bersama Dr Fatimah...syukur alhamdulillah....pengalaman di labor room bukan yg menakutkan atau mengerikan buat kami berdua....It happen because Dr Fatimah + her staff very supportive and entertain us very well....
After my wife pregnant 2nd bby , we meet Dr Fatimah again..(kira fov doclah..) tak nak doc lain...relationship kami lebih rapat...byk yg Dr Fatimah sembang2 n share with us...if org dkt luar tanya, ok ke Dr Fatimah...kami akan ckp ok sgt n thumb up dkt Dr Fatimah biarlah ada yg ckp tak ok n etc, for us, she's the best for us...kami doakan Dr Fatimah sentiasa di lindungi dan di berkati oleh Allah SWT.Syukur kpd Allah SWT kami diberi peluang berjumpa dengan Dr Fatimah...

Tuesday, 24 July 2012

:: Kasih Ibu::

Assalamualaikum...
salam ramadhan semua...at day 5..cpt masa berlalu...baru sempat nk tulis entry..
tazkirah subuh tadi, pasal berbuat baik pada ibubapa..
mengapa syurga di bawah kaki ibu???
memang semua org akan jawab, sbb ibu yg mengandung n melahirkan kita...
apa yg kita perlu lebih fahami n hayati pengorbanan ibu sepanjang mengandung, melahir, sehingga membesarkan kita...if kita fikir dengan sebaik-baiknya..
pasti kita akan menjadi anak yg baik buat ibu kita...
wlpn aku sendiri cuba utk menghormati n menghargai apa yg ibu aku lakukan selama ini...
tapi hakikatnya, kita tak nampak, tak ingat, n tak tahu apa yg ibu kita lakukan...ye lah masa baby n kecik2 mana nak tahu...tapi after married n my wife pregant, since that time, i really reliazed that, ibu yg paling byk bersusah pyh demi anaknya...mcm my experience...tgk wife, mula dengan muntah2, sakit2 perut...pas tu di ikuti dengan sakit2 pinggang, tak dpt tidur hinggalah ke saat nk melahirkan...sakit contraction yg berbelas2 jam, hingga saat nk push yg hingga putus nafas...after that, yg tak tidur mlm nyer..semuanya ibu....mcm aku, kalau mlm, nuha menangis n susu, mesti ummi dia yg akan bangun bagi susu...kdg2 kesian jugak tgk wife, tapi seorang ibu sgt tak kisah buat semua  tu untuk anaknya...yg pasti semua ibu2 di dunia ni terlalu menyayangi n menyintai anak2 nya...kepada yg masih ada ibu, sayangilah mereka seperti mereka menyayangi kita dari kecil hingga besar, yg sudah tidak mempunyai ibu, jgn lupa doakan ibu anda setiap hari...
peringatan untuk diri sendiri!!!....

Thursday, 19 July 2012

::RaMadhaN::

AssaLamUalaikum SeMuA...
Salam Ramadhan semua..esok -21 Julai 2012 dh start semua
aku pasti yg semua org ternanti nanti ramadhan...
Alhamdulillah, kita masih ada umur untuk berjumpa ramadhan tahun ni...
aku juga pasti semua nak membuat ibadah sebaik mungkin setiap kali ramadhan...
begitu juga dengan aku...harap2nya ramadhan tahun ni lebih baik dari ramadhan tahun lepas...
tahun lepas apa yg best ialah dapat solat terawih 30 hari berjemaah di surau..
kalau tak, selama hidup dkt 30 thn, tak pernah dpt full terawih berjemaah dkt surau/ masjid..
impian ramadhan kali ini...
1- nk solat terawih full berjemaah di surau/ masjid
2- nak cuba solat 5 waktu berjemaah di suaru / masjid juga
3- baca quran n tasfir sebanyak mungkin
4- solat sunat dhuha, hajat n tahjud sebanyak mungkin
5- weekend, kalau sempat atau berpeluang, nk iktikaf di masjid2 sekitar KL/ selangor (sebelah siang)..

Semoga Allah permudahkan semua...Selamat Berpuasa Semua..

::bAHan BaCaaN KeTiKa PrEgGY=)::

hr ni aku nk kongsi sikit tntang bahan bacaan yg aku n hubby kumpul utk menambah lg ilmu tntang penjagaan bayi, petua utk bersalin, petua nk puasa mse hamil, dan mcm2 info lg...
buku2 ni aku rsa amatlah berguna sbb utk kite prepare mentally dan tau cara nk handle baby bile lahir nnt..wlaupn aku da ad first experience, tp mgkin byk yg kurg n perlu diperbaiki for 2nd baby ni..
kwn2 blh dpt byk tips yg berguna dlm buku2 ni..surah2 pilihan ketika preggy, pilihan hispital, persediaan menyambut kelahiran, amaln berpantang dan mcm2 lg..mmg best sgt buku2 ni...
kdg2 bila bca buku2 ni buat kte x sbr nk besalin...tp papepn nikmatilah saat2 mengandung yg amat menyeronokkan ni...
aku yakin kite semua psti merindui saat ni bila da bersalin nnt...ia sesuatu yg x dpt nk digambarkan...

ni la buku2 yg menjadi koleksi kami...buku2 ni blh dibeli kt MPH dan kdai2 buku lain...


::my Liltle bAby staRT jUmPiNg n SwImMiNG in mY WoMb::

phewww....
now i'm in week 15th....cptnye masa berlalu..da dkt 4 bulan da usia kandungan aku..
alhamdulillah...
ape yg bestnye pregnant dis time....aku da dpt rasa baby bergerak dlm perut...
smlm masa aku berehat2, aku letak tgn aku dkt rahim n rasa rahim aku bergerak2...
subhanallah..gembiraanya x terkata...seronokk sgt..dlu time preggy first baby, 5bulan bru aku rsa baby grk..tp kali ni cpt sgt...
da rasa mcm dpt berinteraksi dgn dia..coz ade respon gerak2 tu...seronok seronok...btul org ckp, mengandung dan beranak ni wlaupn sakit tp boleh jd addicted..=)..
and now i'm addicted to it...;p
tp kene ade gap jgk la...supaya dpt bg perhatian sikit utk diorg membesar...
moga my baby membesar dgn shtnya..amin...



Tuesday, 17 July 2012

::cadAr n Dulang hAntArAn utk DiSEwa::

hi ...
ade sesiapa yg nk sewa cadar pengantin untuk hari bahagia nnt x..
cadar ni fika pkai mse fika kawin dlu..rasa syg pulak dah x guna...cadar ni white color with full of beading..
kalau nk sewa boleh email atau sms fika 
email: nik_787@yahoo.com
my h/p: 0137193534
ni lah gmbr cadar yg fika maksudkan tu..

 
 

anyone yg area kl/ selangor boleh call or email me..=)


ni pulak dulang hantaran..ade 9dulang...fika sewakn murah2 jek..
nk sewa alas dulang yg full with beading pn ada...
 

 
ni gmbr alas dulang...yellow color..customer ni sewa dgn dulang skali..tp die nk 5 dulang jek...=)

::my cheeky Liltle pRinCess::

comelllllnye my liltle princess pg ni...
menghibur hati sgt...die bgn awl today...trus tgk upin ipin n gelak2..bile walid die blik dr surau..
walid die main gurau2 dgn die...die amek kopiah walid n pakai kt kepala die..nilah hasillnye...
alahaiii..rindunyee kt ank ummi ni..
moga jd anak yg solehah ya syg..
ummi n walid love u..



Wednesday, 11 July 2012

::boNd index::

terjumpa blog ni...copy kt sini jap utk review nnt...
=)


::Ingin Berubah::

assalamualaikum semua...
lama tak tulis entry ni...kali ini aku nk cite apa yg aku ingin berubah...
setelah hampir 3 tahun di bangi n bumi UKM ni, aku telah belajar byk sgt benda tentang kehidupan...
.....YA ALLAH BERILAH HAMBAMU KEKUATAN...
1. Kena selalu rendah diri, jgn sombong
2. Nice to every people
3. Selalu prasangka baik dkt semua org
4.Sentiasa positif n kena maafkan org selalu
5.Kurangkan ckp pasal org n cari kelemahan org
6. cuba untuk solat dhuha setiap hari
7. cuba untuk solat magrib/isya/subuh berjemaah di surau atau masjid
8.mengaji sekurang2nya satu muka sehari n baca tafsir...

itu yg aku cuba nk perbaiki diri untuk hari hari yg akan dtg...wlpn masih byk pekara yg nak di perbaiki lagi, but cuba disiplin nak buat yg ni dulu...semoga Allah memberi kekuatan kepada diri aku...

Tuesday, 10 July 2012

::tiME FliEs::

assalamualaikum...
hurmmm...time fly so fast...
pejam celik pejam celik da 14w da aku hr ni...my little precious dlm perut ni da smkin membesar..moga die membesar dgn sihat dan sempurna sifatnya..moga aku dikurniakan anak yg sht...aminn...
morning sickness aku msih ade..tp x kerap sgt..kdg2 die dtg jgk..aku harap ia cpt berlalu...moga aku diberi kekuatan time bulan ramadan nnt...
puasa aku tggl 5 hri lg..fuhhh...chaiyok3...moga aku dpt menhbsknnye..
okeyla...tgh semangat nk study ni...daaa
new spirit come...yeah...
jp g nk bw my lil doter nuha g checkup jp..so skrg kene pulun hbs2..since hr ni x pose...kuat sket la kn...hehe..
ok la...daa..salam..

Friday, 6 July 2012

::addicted to pink color ::

cuma nak ckp yg aku suka sgt pink color..n jumpa gmbr ni kt fb...subhanallah..
cantikkkknya...kalau ade rezeki utk ada rumah sendiri nnt n ade rezeki lebih..rasa mcm nk buat mcm ni utk bilik puteri2 ku...hehe..cntikkkknya...utk bilik aku mcm x sesuai pulak..yelah sbb da ade suami kan..msti x suke nk gegurl2 mcm ni..hehe,,

utk bilik aku nnt akn difikirkan konsep yg lebih sesuai, tenang n selesa...supaya dpt mood yg baik, n selesa utk beribadah..=)..
moga ALLAH lorongkan impian ini...
insyaallah..one fine day...
kena kumpul duit ni..from now on....hehe
moga Allah murahkan rezeki kami sekeluarga...
aminnn...

cantikkan bilik ni...cantikkknyaaa.....suka sgt...

::sAlAm JuMaaT::

assalamualaikum..
salam jumaat buat semua...hr ni..aku mendapat sinar baru dan semangat baru utk lbh bersemangat menghabiskan pengajian master by research ku ini...begitu jga dgn suami..moga kami sama2 dpt mengahabiskan pengajian ini...hurmm...jatuh bangun merangakak mcm mana pn akn kucuba juga..
satu blog ini telah membangkitkan semula semangat ku utk terus berjuang...kalau nak BERJAYA perlukan PENGORBANAN...aku pegang kata2 itu...aku belajar satu perkara...sehebat atau sesukar mana pn kita diuji...igt ade org yg lebih hebat ujian dan dugaannya...bersyukur dgn ujian yg diber..dan jgn sesekali MENGELUH.....moga ALLAH memberi ganjaran yg hebat buat org yg BERSABAR....insyaallah...

moga kami sama2 berjaya ya Allah...amin ya rabb...

nilah blog yg aku bca hingga nk menitiskan air mata rasanya...allahuakbar



Tuesday, 3 July 2012

::bile puase..lemau jek::

huarghh...aku cume nk ckp yg aku puasa hr ni...perut xla lapar sgt..boleh la tahan..
tp badan ni mmg lesu dan x larat sgt...aduyaii...
ade lg 7hari..byknyeee...~sigh~..hr ni aku sorg jek kt ukm..tmbh la lg bosannye...hubby aku g kliuc part time mengajar...haishh...igt nk pose strait mggu ni..hrp dpt ler...kalo larat la...doakan aku yek...moga diberi kekuatan..
belum pape hr ni aku da tepikir nk mkn mcm2 buka nnt..hahah..xptut kan..nafsu sgt..nk mkn nasi lemak..nasi nk lebeh..n nk beli ayam masak merah beriani abg kt psr mlm yg mabeles sedp hr tu..hohohoho...syiokk...
selamat berbuka utk aku..=) ade lg 3 jam sengah..ish cm budak2 sgt..besela mengandung ni mmg x lrt lorrr..
daaa...

Sunday, 1 July 2012

:checKUP aGaiN::

checkup again...its 3month...huhu..
last friday aku pegi checkup di klinik pakar an nur...
again, we meet our fav doctor again..she's dr fatimah...turn aku no 6. 
lame jgk la kami tggu coz ade emergency dat time yg menyebabkn doc kene lari2 naik ats tgk patient..but its ok..da tggungjawab die kan..aku n hubby ttp sabar menunggu...
xlame lps tu doc trun balik..n smpt die cek patient no 3, n then aku no 6...we was so happy to see her again..sgt tenang ok...ape pn pandangan atau ckp org tntang doc fatimah aku tolak tepi..sbb my experience with her sgt3 ok..alhamdulillah...rezeki allah bg dpt doc sgt best ni...die mcm mak2 yg tegas..aku sukaa...
doc scan my baby and the baby growing..alhamdulillah...happy sgt tgk baby membesar..comell sgt..sbb nmpk tgn n kaki dia gerak2..die ltk tgn die ats dahi..same with my first baby before...subhanallah...
me EDD is 9th january patutnya..tp hr tu scan die lari2 sket..biasela..die x exactly sama..but its ok..aku x kisah bila baby nk lahir..yg pntg die sht dan sempurna sifatnya...aminn..
berat aku menurun mendadak until 49.4kg...lg kuruih dr ank dara nih...aku pn x tau kenapa...maybe sbb aku x sht hr tu n bf nuha...selera mkn pn kurang sjk mengandung ni...n now still pening n loya2 lg...harap2 cpt la berlalu...
before nk kuar bilik doc...doc give me dis batch...sweetnye la doc fatimah ni...

rose to rose..

ni sume aktiviti yg mereka buat utk bantu org palestin..kira diorg kumpul dana utk buat building dan mcm2 lg bg membantu org palestin..allahuakbar..moga Allah membalas jasa2 mereka ini...amin..

anyway tq v much doc fatimah..may Allah swt bless u always...

::suPriSe + deCo^2 bErSaMa Eric::

Assalamualaikum...
entry kali ni aku nk cerita pasal suprise n deco yg aku buat for hubby...hehe..preggy dis time lain sgt dgn nuha...sbb kali ni aku suka sgt baca majalah pasal interior design ni...adela 2 majalah aku bli 1) Majalah Apartment n satu lg Impiana...
bile aku baca majalah tu lglah aku berkobar2 nk mendeko bilik tidur aku ni utk jadi lebih cantik dan selesa...so aku mula la atur strategy n plan...hehe...aku mula mencari konsep dan idea yg sesuai utk bilik tidur aku ni..dgn surf internet, mula survey cadar yg sesuai, langsir dll..
aku mulakan dgn pinjam kete ibu utk buat pegi bli barang2 semua...kire standby la...supaya nnt tggl buat n pasang jek semua...lps msuk jek elaun(jadik OKB jp..hee) aku trus pegi survey cadar..xtau nk beli yg mcm mana..nk beli cadar with quilt cover..atau nk beli yg trus siap dgn comforter...aku g survey kt jusco..compare price jean perry n akemi..tgk akemi lg mahal dr jean perry n color yg aku nk pulak xde...aku suka white sbb nmpk mcm hotel..mula2 tu pening jgk nk pilih color tp at last aku pilih white jgk...n combine with bantal kecik purple n pink...(mmg suke sgt la kan dgn kaler pink n purple nih)..mase survey2 tu aku x beli lg kt jusco...then g alamanda jumpa akemi yg price die lg murah dr yg aku tgk hr tu...aku pn trus grab...
so cadar da settle..
the next day aku ke nilai...igt nk pegi sorg jek tp hubby nk teman jgk...die takut aku penat..hurmm...untungg kan ade hubby...(gatal jp..kuikui)..so die temankan aku...mula2 aku g carik kedai langsir.. survey 3-4 kedai...msuk kedai yg 4 ade satu kedai yg aku suka langsir nye n ikut theme bilik aku...aku amek combine color creme n dark purple..n day curtain color creme...so aku xnk toleh kiri kanan da tgk kedai langsir lain sbb tkut menyesal n jumpa yg lg cntik...die siap jahit dlm 1 hour...smntara tggu aku pegi cari carpet...jumpa jgk carpet color hitam n grey macam yg aku nak..so aku beli satu yg besar n 3 yg kecik...cukup utk keluasan bilik aku...lps da settle aku pegi amek langsir kt kedai tu...ha ni die langsir yg aku beli n da siap pasang kt bilik aku..

ni la langsir yg aku ckp tu...kira boleh la kan...


then after aku da settle beli semua kt nilai...kira da 90% brg sume da beli..
then selasa aku nk pegi cari lampu tidur..pegi cari tp x jumpa yg cantik..hubby aku mengajar kt kliuc masa tu..then die ade break..die tnye nk pegi kedai lampu murah x dkt puchong..aku kate nak...then kami pegi n mmg murah giler kt situ..lampu cntik2 yg kristal sume 500-600 jek..aku rase kalau kt tmpt len mau ribu2...aku jumpa satu lampu tidur yg aku suka..white color..n kain die mcm kain baldu with ukiran kerawang2 ...aku suka...price rm69 sahaja...sekali lg da x suprise...sbb hubby aku da tgk..(sigh)..papepn thanks sbb bwkan..=)
lps pegi beli lampu, die ke kliuc semula mengajar n aku smbung mencari brg2 yg aku nk carik..
aku beli frame purple( gmbr bunga) mcm gmbr kt ats tu, saje nk dptkan mood fresh kan..hoho...
dan brg2 minor yg lain...so settle la semua pembelian barang..
tiba hari yg dinantikan...its wednesday...
hubby aku n my mother in law balik kg..
aku memulakan kerja2 mengemas after hntr nuha g school die..aku mula dgn buka cadar, lap kipas, dll...after dah siap, aku mula psg langsir..jenuh gak nk memasang sbb tggi..tp akhirnye berjaye jgk...lps tu aku mula psg cdr, gantung frame, n las sekali psg carpet..fuhhh...siap...mse tu da pukul 1...hubby aku ckp die da kt seremban..ha kelam kabut gk la..aku keluar n pegi beli sumthing for our candle light diner...n alhamdulillah sempat semuanya...
nilah hasilnye...tp maybe biase jek..n xlah cntik sgt...yg pntg hubby aku suka..=)






aku rasa happy sgt dpt buat semua ni untuk suami...moga kasih sayang kami lbh erat dan bahagia dunia akhirat....aminn

::tuDunG FaReeDA VS tUdUnG pAsAr MaLam??::

assalamualaikum...
hehe...lame rasenye aku x update blog ni...nasibla ade hubby yg rajin mengupdate blog ni....hehe
today aku nk cerita pasal tudung..time aku preggy my first baby dlu, mmg penuh koleksi tudung instant aku ni...mase tu mmg mls sgt nk cntik2...hbs jek mengandung semua tdg tu masuk kotak sbb hubby aku x bpe suka aku pakai tudung instant tu, die lagi suka aku pakai tdg yg slalu aku pakai ni...jd ikut la kan ape yg suami suka...dpt pahala...heheh...haa..berbalik pd topic entry aku kali ni...skrg kan ramai aku tgk org pakai tudung fareeda yg ade brooch kt tgh tu kan...slalu aku tgk jela org pakai n berkata dlm hati..cantikk jgk..tp mesti x sesuai dgn aku...n of course price die mstila mahal..nama pn fareeda...brand name da mahal..hehehe...one day aku singgah pasar malam bangi kt seksyen 16, n pegi kt kedai kakak ika yg mmg jual tudung instant ni..slalu mmg aku, kakak aku n mak aku skali..suka bli kt kak ika ni sbb kepala die mmg sedap n terletak...price range dlm rm20-rm30..kira okla kan..tiba kt kedai kak ika ni, aku tgk die ade buat design baru n ala2 tudung fareeda ni...cantikk beb...biler pakai, perghh sedap sgt kepala die n selesa...aku pakai n tunjuk kt hubby aku...die pn ckp cantikk...price die rm85...kira ok la kan..kalau tudung fareeda rasenye mau ratus2...hee...aku pn grab satu...haa suka sgt...aku pakai hari jumaat time pegi checkup megandung n ade kakak ni ckp eh lawa tudung...tudung fareeda ke...aku pn dgn gembiranya ckp "eh xlah kak, tudung pasar malam jek"=)...again, preggy anak no 2 ni aku da stat da buat hal..haha..bli tdg instant lg...cume kali ni aku bli yg moden2 sket..hee..xpela kan..janji hati gumbira..jadi mengapa bayar lebih kan...kalau yg dkt pasar mlm pn blh dpt yg selesa setanding dgn yg mahal...



ni la tudung yg aku ckp tu...xtau la sesuai ke x dgn aku kn..yg pntg selesa...

dia ade byk kaler...aku beli dis color sbb aku addicted to pink kaler kot..hee


ok la...setakat ni jek entry aku..daa
wassalam..

::SUPRISE::

suprise...suprise...suprise
kejutan yg my wife buat last wednesday....(my lil baby dlm perott genap 12 weeks @ 3 months)
TQ my dear...aku  balik kg on that day, ptg baru balik umah...
balik umah, my wife transform our bed room to "ala ala hotel"...cadar baru, langsir baru, karpet, frame gambar baru, lampu tidur baru n etc...terharu sgt...yg paling best siap ada candle light dinner....makan lamb steak....best sgt...kami makan sama sama...my wife, makan skt dah tak lalu..loya..last aku yg makan 2 set of lamb steak....erkkkkkk...kenyang sgt...hehehehe
rupanya, waktu my wife preganat nuha 3 month, aku wat suprise dkt dia, belikan dia jam, hias bilik skt2 aje..just tukar cadar n print gambar baby2 chomel....this time dia lak wat suprise dkt aku...hehehehe...ada lori ada bas, rupanya dia balas balik..heheheh...tq syg...love u so much...what we are done, just utk mengeratkan kasih syg antara kami n both of us sgt happy...

Tuesday, 26 June 2012

::5911 vs 9113::

Assalamualaikum...
:5911:
tarikh my lit princess di lahirkan ke dunia.....aku ni org yg di kata sgt mudaj kesian kan kalau org sakit dan paling truk penakut pada darah...utk menghadapi kelahiran anak sulung, ya Allah takutnya...kami suami isteri menghadiri kelas kelahiran anjuran hospital an nur...dari situ aku bina kekuatan n dh tak takut sgt...akhirnya, aku berjaya temankan my wife dkt labour room n menyaksikan sendiri bagaimana nuha keluar dari rahim n melihat ke dunia,,,bukan pengalaman menakutkan pun...bukan seperti tanggapan typikal aku sblm ni..TQ Allah atas semuanya..

:9113:
ini EDD my second baby...insyallah...tapi kalau 3113..cantik gak angka tu..lebih bermakna, ianya jatuh pada hari lahir aku yg ke 33...(dah tuanya nyer...eeeeeee)..Allah know better when the baby want to see the world... anak lelaki atau perempuan not the issue,...tapi mesti org kata lelaki lah pulak dah ada perempuan...kalau dpt lelaki dpt lah sepasang, sweet aje,  kalau perempuan chomel jugak cz 2 gurl..leh pakai gaun sama sama..hehe..tak kisah janji sihat, cukup sifat n selamat..kami masih lagi menyiapkan diri utk menyambut kelahiran kedua ni...ada jugak buku buku baru yg kami beli utk tambah knowledge utk menyambut kelahiran kedua ni...doakan semuanya selamat...insyallah..aminn.

Monday, 25 June 2012

::weird vs true::

aSSalaMualaikum..
ketemu lg utk entry kali ini...
aku nk cite apa yg terjadi dkt aku sejak 6 minggu ni...seperti yg semua dk ketahui insyallah kami akan mendapat anak ke 2 tahun depan.EDD Jan 2013..sejak weeks 5 wife aku dah dpt muntah n pening2...berbeza dgn 1st pregnant..start mabuk2 weeks 9 n settle weeks 13...chewahh..ingat lg..hahaha
selalunya pening2, muntah2, sakit2 perut n etc berlaku weeks 8 n settle weeks 12...normal case..but setiap org berbeza n setiap pregancy juga berbeza..this time, aku kesian dkt my wife n my lil princess nuha...kalau my wife truk mabuk2, muntah2 n sakit2 perut, HOW nuha??? kesian dkt dia..nuha kalau nk tidur, menyusu memang cari ummi dia lah...so..aku byk berdoa kpd Allah SWT... "Ya Allah, apa apa kesakitan dan kesukaran org mengandung yang akan ada pada isteriku, aku pindahakan kepada diriku, aku ikhas dan redha untuk menerima n merasainya"...itu permintaan ikhlas dr ku...if wife aku sihat, senang dia nk care my lil princess...2 hari selepas tu, aku mula rasa loya loya, sakit kepala n etc...weeks 7 wife aku pregnant, aku ada jugak muntah a few times, sakit kepala n paling tak tahan, sakit perut sgt sgt...masuk angin n gastrik padahal aku tak ada masalah gastrik...loya loya berlaku dlm seminggu 2 aje...tapi bab sakit perut n gastrik still sampai hari ini...dah masuk 6 minggu...sakit wooo.....this week my wife dah 12 weeks, harapnya semuanya settle seminggu 2 ni..my wife still ada loya2, pening n kdg2 sakit jugak perut...tapi dia kata perut dia kurang sakit x sakit mcm 1st pregnant dulu...semua yg berlaku agak weird tapi itu true strory...mungkin hanya satu kebetulan...hanya Allah SWT yg lebih mengetahui....wassallam...